sunnuntai 13. tammikuuta 2008

Korrekti keskustelu

Millaista on korrekti keskustelu netissä?

Kysymys on kieltämättä vaikea, sillä mitään yksiselitteisiä ohjeita nettikeskusteluun tuskin on olemassa. Nuoret puhuvat omalla tyylillään, aikuiset omallaan. Kriittisen keskustelun sävyyn vaikuttaa sekin, puhutaanko työkseen julkisuudessa vaikuttavasta henkilöstä vai tavallisesta kansalaisesta. Julkisuuden henkilöt ovat tottuneet ottamaan vastaan kovempaa kritiikkiä kuin tavikset.

Ehkä Journalistiliiton "Lehtimiehen ohjeiden" lukaisu voisi auttaa sellaistakin nettikirjoittelijaa, joka kirjoittaa vain harrastuksekseen. Sieltä voisi poimia muutamia asioita, joita myös harrastajakirjoittajien on syytä omassa julkisessa tekstissään noudattaa.

Totuudenmukaisuus on aina hyve. Arvelu tai syyttely ei välttämättä ole tyylikästä silloin, kun kirjoittaja itse ei tunne asian todellista kulkua. Tässä yhteydessä ajattelisin itse myös niin, että syyttelyn ja kritiikin pitäisi käsitellä ensisijaisesti asioita eikä henkilöitä. Eri mieltä saa toki olla, mutta erimielisyys ei oikeuta vaatimaan päitä vadille.

Mietin esimerkiksi näitä kunnanjohtajien erotusvaatimuksia, joita keskustelupalstoilla näkee paljon. Pistetäänpä kuntalaisen roolissa itse kukin käsi sydämelle ja mietitään sitä, olemmeko riittävän hyvin tietoisia edes siitä, miten kunnallinen päätöksentekoprosessi etenee? Puhumattakaan siitä, kuka kunnissa todella mitäkin on tehnyt. Esimerkiksi kunnanjohtajathan harvoin tekevät päätöksiä, esityksiä sitäkin enemmän. Harvoin näitä esityksiä keskusteluitta hyväksytään...

Yksilön ihmisarvon ja maineen lokaaminen on usein myös tahditonta. Keskustelupalstoilla näkee arveluiden lisäksi sen, että ihmisiä syytettäessä kaivetaan esille kaikenlaisia vanhojakin syntejä. Tätä en välttämättä pidä asiaankuuluvana. Myös esimerkiksi poliitikkojen yksityiselämän ruodinta on vähintäänkin arveluttavaa.

Vaikka Suomessa sana on vapaa, en näe hyvänä käytöksenä toisten arvojen tahallista loukkaamista eli esimerkiksi uskonnollisista asioista puhuttaessa pitäisi antaa arvoa muidenkin mielipiteille ja näkemyksille ja yleistämisiä kannattaa välttää. Myös karski kirosanoja runsaasti sisältävä teksti saattaa pahoittaa muiden keskustelijoiden mielen.

Omat mielipiteet on hyvä myös perustella. Eri mieltä saa olla, kritiikkiä saa esittää, mutta myös perustelut olisi mukava aina lukea mielipiteenilmaisujen yhteydessä. Eihän mikään asia voi olla kelvoton ilman perusteita.

Ei kommentteja: