maanantai 1. lokakuuta 2007

JSN:n rooli

Nyt hyppään sitten sivuraiteille oikein kunnolla, sillä käsittelemäni aihealue sivuaa mediakasvatuksen peruskurssia vain etäisesti: Aamulehti uutisoi 30.9.2007 "JSN:n puheenjohtajalle halutaan nykyistä enemmän valtaa".

Kyseinen uutinen taustoineen herätti minut pohtimaan kahtakin eri teemaa: mikä on tai tulisi olla Julkisen sanan neuvoston rooli nykyisin, sillä artikkelin loppuun tiivistetty määritelmä "tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta" kalskahtaa mielestäni jo hieman vanhentuneelta. Tällä en tarkoita suinkaan sitä, ettenkö kannattaisi hyvän journalistisen tavan noudattamista ja sananvapautta. Tientekin kannatan, molempia ja kovasti!

Hyvää journalistista tapaa ja journalistin seinätaulun ohjeita rikotaan kuitenkin päivittäin monin tavoin. Tekstimainonnasta on tullut lähes arkipäivää ja usein näyttäviin otsikoihin vedetään asia, josta uutista ja mielenkiintoa löytyy vain nimeksi. On mielestäni aika kornia puolustaa jotain sellaista, jota kuitenkin rikotaan jatkuvasti...

Esimerkiksi tekstimainonnan suhteen ei tulisi keskittyä medioiden opastamiseen, vaan mediayleisön opastamiseen: "Tiesitkö, että katsomassasi ohjelmassa tai lukemassasi tekstissä voi olla piilomainontaa. Ole tarkkana sisällön suhteen!" Mistäs tässä on muusta kyse kuin medialukutaidosta:)

Entä mitkä ovat nykyiset keinot puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta, kun kuka tahansa voi periaatteessa tehdä vaikkapa blogia? Sana on vapaa eikä tekniikkaakaan voi pitää kovin monimutkaisena.

Itse puhuisinkin sananvapautta enemmän "sananoikeudesta", siis mahdollisuudesta ilmaista oma mielipiteensä. Uskon nimittäin, että kaikki eivät tule edes ajatelleeksi asiaa tältä kannalta.

Hieman yllättynyt olen muuten siitä, että JSN:n puheenjohtaja erosi häntä käsitelleen televisiouutisen seurauksena. Ei media mielestäni kosta, ehkä joissain tilanteissa painostaa, mutta tämän esimerkin asioilla (langettava päätös ja puheenjohtajasta tehty juttu) tuskin oli yhteyttä lainkaan. Ei se JSN:n langettava päätös sentään NIIN vakava asia ole.

Ei kommentteja: