maanantai 8. lokakuuta 2007

Tekijänoikeuksista

Helppous; internetistä sovelluksineen on tulossa entistä helppokäyttöisempi (web 2.0). Erilaisten asioiden toteuttaminen, osallistuminen ja yhdessä tekeminen helpottuu. Blogit, wikit, meset ja muut tuottavat erilaista sosiaalisuutta mihin aiempina vuosikymmeninä on totuttu. Maailma on pienentynyt. Juttukumppanisi voi olla ihan mista maailmakolkasta vain -ja ihan minkä ikäinen tahansa.

Kun on kovin helppoa toimia julkisesti, on syytäkin pohtia esimerkiksiä tekijänoikeuksia (luento 4.10.). Entisenä printtimedia-alan ammattilaisena tekijänoikeuskysymykseen törmäsi usein. Olenkin lähettänyt lukuisia laskuja kuvieni väärinkäytöstä painetuissa medioissa -myös sellaisille ihmisille, joiden asia olisi ehdottamasti pitänyt tietää; jotka itsekin toimivat julkisissa ammateissa. Jos he eivät tiedä, kuinka lapset tai nuoret voisivat tietää? Jos printtimediassa käyttää kuvia lupaa kysymättä, eikö sama rike ole vielä monin verroin helpompi tehdä netissä?

Olenkin ehdottomasti samaa mieltä, että tekijänoikeusasioista ei koskaan puhuta ja muistuteta liikaa!!! Tekijänoikeusrikkeestä saa yleensä näpeilleen taloudellisestikin aika rajusti, joten tässä on mielestäni kyseessä asia, jolla ei kannata leikkiä.

Ei kommentteja: