torstai 4. lokakuuta 2007

Median varhaiskasvatuksesta

Sain käsiini uunituoreen Mediametkaa-kirjan (Kiitos vain!) Itselleni kolahti ensimmäisenä sivun 113 esimerkki alle kolmevuotiaiden mediakasvatuksesta. Kenties aihe maistui ajankohtaiselta juuri siksi, että oma nuorimmaiseni aloitti päivähoidon kaksi viikoa sitten.

En tiedä olenko ollut ajatuksiltani rajoittunut, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että mediakasvatusta voidaan soveltaa myös ihan pienille lapsille. Ajatus siitä, että kyse voi olla esimerkiksi valokuvista (äidin ja isän valokuva hoidossa ja hoidossa otetut kuvat kotona), jostain aivan pienestä ja yksinkertaisesta asiasta, jolla otetaan tuntumaa mediamaailmaan.

Myös Reijo Kupiaisen esimerkki päiväkotimatkoista (s.16) tuntuu kolme- ja puolivuotiaan äidistä hyvin tutulta. Näin meilläkin tehdään: iloitaan "omien kirjainten" löytymisestä kauppojen mainostauluista -tai oikeastaan ihan mistä tahansa teksteistä.

Eli media on levittäytynyt kaikkialle, ja näin ollen passiivista mediakasvatusta (joka luennolla 1.10 mainittiin) tapahtuu kaikkialla ja päivittäin. Aion tutustua Mediametkaa -kirjaan vielä tarkemmin, nimen omaan tästä varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Ehkä opin äitinä jotain uutta:)

Ei kommentteja: