keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Kokemuksiani sanomalehtiviikoista

Mediakasvatus on varmasti perinteisesti liitetty Sanomalehtien Liittoon, sillä vuotuinen sanomalehtiviikko on jo pitkä perinne. Uskaltaisin väittää (asiaa sen paremmin tuntematta), että edelleen on kouluja, joissa sanomalehtiviikko toimii pääasiallisena mediakasvatuksena.

Olen ollut joskus sanomalehtiviikon vieraana eri ala-asteilla kertomassa toimittajan työstä ja lehdistöstä. Olen aina pyytänyt etukäteen luokkia suunnittelemaan itse kysymyksiä. Mielenkiintoinen huomio on se, että kovin usein ensimmäinen kysymys kuuluu: "Oletko haastatellut sitä ja sitä?"

Mielestäni tämä kysymys tuo hyvin esiin sen julkkiskiinnostuksen ja toisaalta mystiikan, joka toimittajan työhön liitetään. Monilla lapsilla on se mielikuva, että maaseututoimittajakin pyörii alvariinsa julkkisporukoissa. Totta kai sitäkin tapahtuu paljon, mutta työn arkinen puoli unohtuu. Valtuustojen ja hallitusten asialistojen kahlaaminen tai iltamyöhällä soitettujen poliisikierrosten tekeminen on usein kovin tylsää.

Mistä tämä työhön liittyvä mystikka sitten johtuu? En osaa vastata kysymykseen. Median levittäydyttyä kaikkialle, voisi kuvitella että ala koettaisiin jo arkisemmin, etenkin printtimedian puolella. Jostain syystä media kuitenkin tuntuu kiehtovan paljon ihmisiä. Joskus tuntuu, että rivitoimittajaakin ajatellaan jossain mielessä pikkujulkkiksena - mikä tuntuu aika hassulta ajatukselta.

Ei kommentteja: