torstai 20. syyskuuta 2007

Median moninaisuudesta

Yksi mediakentän mielenkiintoisimmista piirteistä on median moninaisuus. Tällä tarkoitan sitä, että mediaa on vaikea jäsennellä kirjoitettuun, visuaaliseen, sähköiseen jne. Kun kaikki voivat olla vähän sitä sun tätä. Printtimedia näkyy myös nettilehtinä, televisiokanavilla on omat nettisivunsa ja niiden ohjemista keskustellaan myös paperilehdissä. Pidän tämäntyyppistä sulautumista tärkeänä, sillä se mahdollistaa mielestäni myös vanhojen medioiden säilymisen. Hienoimpienkaan visuaalisten, reaaliaikaisten ja liikkuvien kuvien rinnalla myös tekstin merkitys säilyy.

Ajatellaan nyt vaikka tätä Helin mediakasvatus-blogiakin. Sivulla voisi olla jos jonkinnäköistä kuvaa, käppyrää, väriä yms. ja mitä siellä sitten on: toistaiseksi vain pelkkää tekstiä:) Mutta tämä tylsä tekstipitoinen blogi allekirjoittaa sen, minkä Herkmankin mainitsee: tekstillä ON tärkeä merkitys myös internetissä!!!! (Herkman 2007, 63).

Toisaalta uusien medioiden tulo asettaa haasteita erityisesti printtimedialle. Paineita asettaa esimerkiksi pyrkimys kuvien autenttisuuteen (Herkman 2007, 65), joka on tuonut kamerakännykkäkuvat lehtiin. Reaalisaikaisuus edellyttää jo omaa verkkolehteä. Mutta moni makoilee edelleen mieluummin sohvalla paperisen lehden kuin läppärin kanssa.

Erityisesti internetin myötä on levinnyt media-aktivismi. Kuka vain voi tehdä omia mediasisältöjä ja leikkiä näin olevansa toimittaja. Tähän sisältyy riskejä esimerkiksi julkaisuoikeuksista yms., joita maallikko ei välttämättä tiedä.

Mielenkiintoinen oli myös luennon 13.9. väite siitä, että internet johtaa myös poliittisen toiminnan uudistumiseen. Nettiaktivismi voi olla myös politikointia ja tätä kautta paine asioiden julkiseen käsittelyyn kasvaa. Tämä voi näkyä globaalisti, valtakunnallisesti tai alueellisesti. Esimerkiksi kiivaista kuntaliitosasioista on keskustelupalstoilla käytykin paikallista debattia, jossa on suorastaan vaadittu päitä vadille. Jyrkimmät kommentit ovat karua luettavaa, mutta kansalaiskeskustelun herättämisen näen aina hyvänä asiana. Avoin keskustelu tuo esiin myös useita erilaisia näkökulmia ja auttaa kenties ymmärtämään eriäviä mielipiteitä paremmin.

Ei kommentteja: