maanantai 24. syyskuuta 2007

Median ja todellisuuden suhde

Median ja todellisuuden suhteesta on esitetty kaksi näkökulmaa:
1. median edustajien mielestä media kuvaa tai heijastaa todellisuutta
2. kriittisten tutkijoiden ja liiketoiminnan näkökulmasta media muokkaa ja tuottaa todellisuutta
(Herkman 2007, 86.)

Miten median ja todellisuuden suhde sitten muodostuu? Jos lähden analysoimaan ensimmäistä näkökulmaa, uskon kyllä siihen, että esimerkiksi uutistoimittajan lehtiartikkelit ovat pääsääntöisesti puolueettomia ja useimmat toimittajat yritävät rehellisesti kertoa miten asia on.
MUTTA: asiaan vaikuttaa sekin, mitä aiheita tuodaan esille ja missä muodossa.

Itseäni on suunnattomasti ärsyttänyt se, että kun esimerkiksi koulut ovat keväällä loppumassa, tehdään jo ennakkoon juttuja siitä miten nuoret kokoontuvat juhlimaan ja poliisi lisää vartiointia tietyllä alueella jne. jne. Eikö media tällaisella ennakkojutulla tavallaan luo kuvan normitodellisuudesta: "nuoret hei, teidän pitäis nyt mennä juhlimaan sinne ja sinne..." En ole itse koskaan ymmärtänyt tällaisen etukäteisjutun informatiivisuutta? Mikäli kyse on vanhempien varoittelusta, aika kömpelöt ovat keinot...

Media voi muokata ja tuottaa todellisuutta myös tekemällä jostain aiheesta tarkoitushakuisesti paljon juttuja. Muistan menneiltä vuosilta erään tapauksen, jossa toimittaja kirjoitti maakuntalehteen kolumnissaan, että erään nimeltä mainitun kirjaston varastosta lainatut kirjat haisevat homeelle. Tästä kolumnista lähti liikkeelle keskustelu kyseisen kirjaston tiloista, jotka todettiin huonoiksi. Alkoi kansalaiskeskustelu. Muutaman vuoden päästä kyseinen kunta saikin uuden pääkirjaston. Kunnallispoliitikot huomasivat kyseisen epäkohdan vasta toimittajan kynän kautta.

Ei kommentteja: